▶Napkollektor


Napkollektor, napkollektoros rendszerek az UK-GEOTHERM Kft. kínálatában

 

A napfény által biztosított megújuló energiák olyan tartós energiaforrások, melyek emberi léptékkel mérve kimeríthetetlenek.

Az UK-GEOTHERM Kft. segítségével ezt könnyedén kihasználhatjuk napkollektoros rendszerek kiépítésével, melyek a napsugárzás ingyen kinyerhető hőmennyiségét hasznosítják. Elsősorban használati meleg vizet állítunk elő a napkollektorral, de lehetőség van medencefűtés, illetve fűtésrásegítés kialakítására is. Magyarországon a napsütéses órák száma megközelíti az évi 2100-at. A nyári hónapokban naponta több mint 5 kW/h hőmennyiség érkezik, amiből a napkollektor segítségével közel 3 kW/h hasznosítható. Egy 120 m²-es családi ház éves meleg víz szükségletének közel 70%-át elő lehet állítani 5 m² napkollektor felülettel.

 

 

Napkollektor működése:

a nap sugárzási energiáját a napkollektor felülete elnyeli, és a kollektor belsejében lévő zárt rendszerben keringő fagy- és forrásálló folyadék átveszi. A felmelegített folyadékot egy keringető szivattyú segítségével a használati melegvíz tároló hőcserélőjébe juttatjuk, mely felmelegíti az ott tárolt vizet.
Napkollektor előnyei:

▶ környezetbarát, nincs káros anyag kibocsájtás

▶ energia és költséghatékony üzemeltetés

▶ a nap erejével ingyen állítható elő a fűtéshez és használati meleg vízhez

     szükséges   energia

▶ felhasználóját  függetleníti a magas energiaáraktól

▶ alacsony karbantartási költség, hosszú élettartam (30-50 év )

 

 

 

 


Napkollektor típusai:

A Napkollektor, napkollektoros rendszereket  két csoportba soroljuk:

▶ Síkkollektor: ez a napkollektor típus a legelterjedtebb, mely gyakorlatilag egy alumínium kerettel ellátott hőszigetelt dobozba zárt, speciális biztonsági üveggel ellátott fedett rézcső kígyó, mely a kollektor testbe van fektetve.

 

                                                                                                                

 

▶ Vákumcsöves kollektor: ezt a napkollektor típust a jobb hatásfok érdekében fejlesztették ki, mely szórt fényviszonyok mellett (mint  pl.: délelőtti órák, borús időjárás vagy a téli időszakban)  is hatékonyan működik. A vákumcső egy 1,2 - 2 m hosszú üvegcső, ebben található a rézcső és az elnyelő felület, mely a hőt összegyűjti.

                                                                                                      

  • NEWMED