▶Hőszivattyú


Hőszivattyú, hőszivattyús rendszerek az UK-GEOTHERM Kft. kínálatában

 

A környezeti, megújuló energiákat hasznosító rendszerek felhasználási területei, működési elvei már több szakmai fórumon megjelentek Magyarországon. Ezek közül az UK-GEOTHERM Kft. a földenergia (geotermikus energia) kinyerésére és hasznosítására szolgáló geotermikus hőszivattyú berendezést alkalmazza fűtés-hűtés rendszerei tervezésénél és kivitelezésénél.

                                                                 

 


Hőszivattyú működési elve:

A hűtőgépekével azonos, a környezetből kinyert hőt (mely lehet levegő, víz, talaj) egy folyékony hűtőközeg elpárologtatására használja, és egy kompresszor segítségével magasabb hőfokszintre szállítja. Az összesűrített és felforrósodott gáz egy hőcserélőn keresztül adja le a hőt a ház vagy épület fűtési rendszerének.

 

 

 

Hőszivattyú előnyei:

▶ környezetbarát, nincs káros anyag kibocsájtás

▶ energia és költséghatékony üzemeltetés

▶ télen és nyáron is biztosítja komfortunkat

▶ nincs szükség egyéb hőtermelőre (pl: gázkazán)

▶ hosszú élettartam (30-50 év)

 


A hőszivattyúval üzemeltetni kívánt fűtés-hűtés rendszereknél már a tervezés során nagyon fontos a hőforrás megfelelő kiválasztása és méretezése, mely befolyásolja egy-egy rendszer bekerülési és üzemeltetési költségeit.

 


Hőszivattyús rendszerek hőforrásai:

▶ Levegőből kinyert hőenergia hasznosítás (levegő-víz):  a levegős hőszivattyú egy ventilátor segítségével beszívja a külső levegőt. Az elpárologtatón a külső levegő a hő egy részét leadja a hőtőközegnek és eközben lehűl, így állítja elő a fűtéshez és használati meleg víz felhasználáshoz szükséges hőmérsékletű fűtővizet. A berendezést nyári időszakban hűtés funkcióban is használhatjuk.

 

                                                             

 

▶Talajból kinyert hőenergia hasznosítás (talajhő-víz): a talajhő-víz hőszivattyú a talajba behelyezett horizontális (talajkollektor) vagy vertikális (talajszonda) zárt csőrendszerben keringő folyadék segítségével nyeri ki a hőt a földből így biztosítva a fűtéshez és használati meleg víz készítéshez megfelelő hőmérsékletű fűtővizet. A nyári időszakban minkét hőforrás alkalmazható hűtésre is aktív vagy passzív megoldással.

 

                                                                                

 

▶Talajvízből kinyert hőenergia hasznosítás (víz-víz):  a vizes hőszivattyú a talaj rétegvizeiből, tavakból, patakokból nyeri ki a hőt, melyhez szívókutat, vagy kutakat, illetve nyelőkutakat kell kiépíteni, ezzel biztosítva a fűtéshez, használati meleg víz felhasználáshoz szükséges hőmérsékletű fűtővíz előállítását. Ez a hőforrás is kiválóan alkalmas a nyári időszakban hűtésre is aktív vagy passzív megoldással.

                                                                                                

  • NEWMED