▶Földenergia hasznosítás


Földenergia  hasznosítás, talajszonda telepítés az UK-GEOTHERM Kft. rendszereinél

 

A megújuló energiaforrások közül a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb hőforrás a talaj hőjét hasznosító duplacsöves zárt hurkú talajszonda. Ezeknek a talajszondáknak a telepítését Magyarország egész területén biztonsággal lehet alkalmazni. A kavicsos illetve sziklás területekhez speciális fúróberendezés szükséges. A talajszonda  furatok kialakításához mélyfúrású alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkező fúróberendezés szükséges.

 

 

Talajszonda telepítés ütemei

 

▶1. ütem

Az épületgépészeti tervező vagy kivitelező cég a hőtermelő berendezés teljesítménye függvényében meghatározza a talajszondák számát és hosszát az illetékes Bányakapitányság által megszabott mélységig. (Ajánlott szakkivitelező céggel készíttetni a szondaterveket és az épületgépészeti terveket is.)

 

▶2. ütem

Helyszíni felmérés alapján meghatározásra kerül a szondák pontos helye, melyek egymástól minimum 5-6 m-re kell, hogy kerüljenek a regenerálódás miatt.

 

▶3.ütem

A szondák helyeinek meghatározása után tervet kell készíteni melyet az illetékes Bányakapitányság részére be kell nyújtani engedélyeztetésre.

 

▶4.ütem

A Bányakapitányi engedély birtokában megkezdődhet a szondafúrás és a talajszondák telepítése.

 

A talajszondák által biztosított hőt a leggyakrabban geotermikus hőszivattyú berendezéssel üzemeltetni kívánt fűtés-hűtés rendszereknél alkalmazzuk. Ennek lényege, hogy a szondák által rendelkezésre álló földhőt a hőszivattyú egy magasabb hőfokszintre emeli, így biztosítja épületünk fűtését-hűtését, illetve a használati meleg víz készítést.

 

Az UK-GEOTHERM Kft. vállalja a talajszondák tervezését, engedélyeztetését az illetékes Bányakapitányságnál, illetve a talajszondák kivitelezését, valamint komplett geotermikus (földhő) hasznosításával üzemeltetni kívánt fűtés-hűtés rendszerek kialakítását.

 

  • NEWMED